Project NICU

Achtergrond:

Het spreekwoordelijke balletje ging rollen in 2010, toen onder andere Niek Versteegde (tropenarts), Pim de Ruijter (anesthesioloog io) en Renske v/d Elzen (huisarts io), toen nog coassistent, hun hart verloren aan het Sengerema Designated District Hospital in Tanzania. Met 10.291 bevallingen in 2014 en een babysterfte tienmaal zo hoog als in Nederland, ontstond het idee dat hier veel winst te behalen is. Bij gebrek aan goede bewaking tijdens de bevalling komen veel baby’s erg aangeslagen ter wereld. Zij hebben dan ook forse ondersteuning nodig om zelfstandig te kunnen ademen.

Start couveuseafdeling:

Plannen zijn omgezet in daden. Allereerst was een verbouwing noodzakelijk. De bijl erin en heropbouwen! Dit heeft geresulteerd in de meest prachtige afdeling van het hele ziekenhuis. De zachtgele kleuren op de muur creëren rust, en de vele ramen zorgen voor veel daglicht.

Een afdeling from scratch. Veel input, veel ideeën. Gaandeweg werden plannen uitgebreider en concreter. Grappen over hippe couveuses van steigerhout bleken niet alleen grappig; ook uiterst effectief. In een bouwpakket (tikkeltje complexer dan Ikea) arriveerden onze vier pronkstukken dan eindelijk in de week van wereld prematurendag. We hebben al rijen ieniemini baby’tjes (varierend tussen de 500 – 1000 gram) op mama’s warme borst klaarliggen om hun intrede te maken in deze hippe couveuses. Zodoende kan moeder tussendoor ook even eten en de benen strekken. Zelfs zonder stroom functioneert onze houten trots. En dat is fijn, met minimaal vijfmaal per dag stroomuitval. Niks geen noodstroomtest noodzakelijk alhier!

Huidige situatie:

Inmiddels is een Dedicated NICU-team (artsen, verpleegkundigen en verloskundigen) getraind door Marije Hogeveen (kinderarts-neonatoloog), Niek Versteegde en Milou van Ingen (physician assistant, projectleider) en zijn zij vol trots in staat ‘Danger Signs’  (alarmsymptomen) te signaleren- en hier adequaat op te handelen. Daarnaast hebben zij uitgebreide training omtrent neonatale reanimatie gevolgd om de pasgeborenen te kunnen ondersteunen bij de transitie van mama’s veilige buik naar de koude (oke, in Afrika warme) buitenwereld. Op 19-11-2015 opende de NICU in Sengerema officieel haar deuren.

Toekomstvisie:

Om het project ‘sustainable’ te maken, reist ‘team NICU’ tweemaal per jaar af naar Sengerema om onderwijs op maat te geven. Inmiddels worden jaarlijks meer dan 1300 kwetsbare baby’s opgenomen op de NICU. De babysterfte is in 2017 met maar liefst 40% gedaald. Om beter zicht te krijgen op de ontwikkeling van de overlevende baby’s, wordt in juni 2018 een start gemaakt met een ontwikkelingspolikliniek.

Ga voor meer informatie & donaties naar www.stichtingvsh.nl

logosite3

Selecteer een tab met welk account je een reactie wil achterlaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>